Preskočiť na hlavný obsah

Patti Callahanová - Ako som sa stala pani Lewisovou

CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5

POČET STRÁN - 440

VÄZBA - pevná s prebalom

ROK VYDANIA - 2020

ŠTÝL - romantický, historický

JAZYK - slovenčina

PREKLAD - Samuel Marec

VYDAVATEĽSTVO - i527.net

ORIGINÁLNY NÁZOV - Becoming Mrs. Lewis: The Improbable Love Story of Joy Davidman and C. S. Lewis

ODKAZ NA KNIHU - https://bit.ly/PaniLewisova

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu.

 

Patti Callahanová (tiež Patti Callahanová Henryová) je autorkou viacerých New York Times bestsellerov. Bola finalistkou ocenenia Townsend Prize for Fiction a jej diela sa dostali do výberov nezávislých predajcov Indie Next Pick a OKRA; Aliancia nezávislých predajcov južných štátov USA ich tiež niekoľkorát nominovala na ocenenie za najlepší román. Svoju tvorbu okrem toho uverejňuje v poviedkových zbierkach, antológiách, časopisoch a na blogoch. Patti získala bakalársky titul na Auburn University a magisterský na Georgia State University. Pôvodne pracovala ako špecializovaná pediatrická sestra, teraz sa však na plný úväzok venuje písaniu. Je matkou troch detí a s manželom žije v Mountain Brooku v Alabame a Bluff one v Južnej Karolíne.

 

Lásku našla v mimoriadne nepravdepodobnom priateľstve. Vo svete, ktorý ženy umlčiaval, ona našla svoj hlas.


Keď si poetka a spisovateľka Joy Davidmanová začala písať s C.S. Lewisom, známym ako Jack, nehľadala lásku, ale odpovede na duchovné otázky. Láska, ostatne, jej rozpadávajúce manželstvo už dávno nedržala pokope. Joy mala pocit, že všetko, čo z New Yorku pozná, musí byť tomuto členovi váženej oxfordskej spoločnosti a autorovi jej milovanej Narnie cudzie, prostredníctvom listov sa však predsa len zblížili. No a tak sa Joy vydala na cestu za najväčším dobrodružstvom svojho života: z Ameriky odcestovala do Anglicka, potom sa vrátila, čelila manželskej kríze a chudobe, objavila priateľstvo a vieru a nakoniec aj lásku, ktorú nedokázala zničiť ani hrozba smrti.

 

Knihy z vydavateľstva i527.net som si nesmierne obľúbila. Každá ich vydaná kniha v sebe ukrýva nevídané čaro. Pri tejto knihe som dostala možnosť nahliadnuť do života výnimočných ľudí. Kto by povedal, že listy a túžba po odpovediach vzplanú v čistú lásku.

Hneď na začiatku nás spojil Veľký lev. Teraz je mi  to už jasné. Zblížili sme sa vďaka tej dravej a zároveň nežnej šelme: zblížili sme sa pomaly, nevyhnutne, naprieč časom a ponad oceán. Zblížili sme sa napriek obranným hradbám, ktoré sme si vo svojich životoch vybudovali. Nechystal sa nám to uľahčiť – nikdy to nerobil.

Ako som sa stala pani Lewisovou je kniha plná lásky, odvahy a krásnych myšlienok. Prvé stránky knihy ma okamžite vtiahli do deja. Štýl písania pani autorky mi veľmi sadol a aj vďaka nemu sa mi kniha ľahko čítala. Príbeh je rozprávaný prostredníctvom Joy. Dej knihy sa odohráva hlavne na dvoch miestach a to v Amerike a v Anglicku. V Amerike v dome Joy v údoli Hudson Valley nám autorka bližšie opisuje manželstvo hlavnej hrdinky a jej deti. V Anglicku spoznávame C. S. Lewisa (prezývaného Jack) autora Narnie a jeho brata. Máme možnosť bližšie nahliadnuť do jeho života. Bližšie spoznáme jeho tvorbu a dokonca aj vzťahy s ostatnými autormi. V knihe sa spomína Tolkien autor Hobita.



Aj keď je samotná kniha spoveďou lásky, tak nie je vôbec presladená. Celá kniha sa niesla v jemnej romantickej linke. Celkovo ich vzťah bol veľmi príjemný a nevytvárali sa klišé scény. V istom momente bol dej trocha predvídateľný ale to mi vôbec nevadilo. Najviac unesená som bola z rozhovorov Joy a Lewisa. Toľko krásnych myšlienok pokope som už dlho nezažila. Vďaka nim bolo čítanie rozprávkové.

Autorka v knihe spracovala viacero tém. Zamerala sa hlavne na manželstvo, lásku k literatúre, postavenie ženy v spoločnosti, chorobu ale aj smrť. Keďže je rozprávačkou príbehu Joy, tak kniha oplýva množstvom emócii.  Významnú rolu v knihe zastupuje aj viera. Hľadanie odpovedí na otázky, dilemy a pochybnosti o Kristovi

Veľmi sa mi páčilo, že každá kapitola začínala sonetom z tvorby Joy alebo Lewisa. Kniha je fikciou, no autorka sa snažila čo najviac vychádzať z reálnych skutočností a inšpirovala sa hlavne ich tvorbou. Listy a dialógy sú vymyslené autorkou.

Z knihy som nemierne unesená. Po jej dočítaní som si googlila ďalšie informácie o ich spoločnom živote. Očarila ma aj spomínaná tvorba Lewisa a určite si plánujem prečítať pár jeho kníh.

 



Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com https://www.storpic.com 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Janette Okeová - Keď príde jar

HODNOTENIE - 5 /5 ORIGINÁLNY NÁZOV - WHENCOMES THE SPRING POČET STRÁN - 320 VÄZBA - BROŽOVANÁ  ROK VYDANIA - 2021 EDÍCIA -KANADSKÝ ZÁPAD  ŠTÝL- historický, romantický, duchovný JAZYK - slovenčina VYDAVATEĽSTVO - KUMRAN PRE KOHO - pre ženy, pre kresťanov ODKAZ NA KNIHU -  Keď príde jar: kniha - Janette Okeová | Kumran.sk      Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Kumran.sk.  Dal jej svoje srdce – dokáže sa oň Elizabeth starať s takou nehou, s akou sa Wynn stará o ňu? Keď príde jar  je druhou knihou najpredávanejšej série kresťanských románov z prostredia kanadského západu od skvelej spisovateľky  Janette Okeovej . Svadba bola jej splneným snom, ale potom… Po roku učenia v jednotriednej škole v kanadskej divočine plánuje Elizabeth svadbu s Wynnom Delaneym, členom Kráľovskej severozápadnej jazdnej polície. Svoj manželský život začínajú na jeho odľahlej základni ďaleko na severe. Elizabeth sa necíti pripravená na taký osamelý život bez mnohých výdoby

Mona Kasten - Dúfať znova

  CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5 ORIGINÁLNY NÁZOV - Hope Again POČET STRÁN - 368 VÄZBA - brožovaná väzba ROK VYDANIA - 2022 VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 17+ VYDANIE - 1 ŠTÝL - romantický JAZYK - slovenčina PREKLAD - preložila Martina Šturcelová PÔVOD - Nemecko 4. DIEL SÉRIE - Znova VYDAVATEĽSTVO - YOLi PRE KOHO - young adult, new adult ODKAZ NA KNIHU -  Paperback: Dúfať znova (Mona Kasten) | bux.sk   Za knihu ďakujem BUX.sk   Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu.  Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, len

Marta Galewska-Kustra - Kubko a rečové cvičenia

  CELKOVÉ HODNOTENIE - 5* ORIGINÁLNY NÁZOV - Pucio uczy się mówić VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 3+ POČET STRÁN - 40 ROK VYDANIA - 2020 VÄZBA - leporelo JAZYK - slovenský VYDAVATEĽSTVO - Ikar VYDANIE - 1 ODKAZ NA KNIHU -   Kniha: Kubko a rečové cvičenia (Marta Galewska-Kustra) | bux.sk Za knihu ďakujem Bux.sk Kubko a rečové cvičenia je treťou knihou v poradí, ktorá sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa. Dieťa sa pomocou knihy učí tvoriť zložitejšie vety a osvojuje si princípy gramatiky. Kniha je dokonalou pomôckou nie len pre logopédov ale aj rodičov alebo pedagógov. Prvé dve strany nás oboznamujú s tým, ako s knihou pracovať a  čo si všímať pri hre s ňou. Práca s knihou je naozaj jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí čítať jednoduché texty priradené k ilustráciám a ukazovať na osoby alebo veci spomenuté v texte. Následne na spodku stránok sa nachádzajú otázky ako „Čo je to?“, „Čo robí?“ , „Akú ma farbu?“...atď.  Cieľom vlastne je, aby dieťa pomenovalo t