Preskočiť na hlavný obsah

James Moloney - Listy pre Margot


CELKOVÉ HODNOTENIE -  5/5

ORIGINÁLNY NÁZOV - The Love That I Have

POČET STRÁN - 288

VÄZBA - pevná väzba

ROK VYDANIA - 2019

EDÍCIA - Fortuna Litera

TÉMA - koncentračné tábory, druhá svetová vojna, vojny

ŠTÝL - vojnový, romantický, historický

JAZYK - slovenčina

PÔVOD - Austrália

VYDAVATEĽSTVO - Fortuna Libri

PRE KOHO - new adult, pre ženy

ODKAZ NA KNIHU - Listy pre Margot | Fortuna Libri

Za knihu ďakujem vydavateľstvu

Mŕtvi by mali vedieť, že sú milovaní

Margot Baumannová je oddaná nacistickej ideológii. Odíde zo školy aby mohla nastúpiť na sestrino miesto v podateľni koncentračného tábora Sachsenhausen neďaleko Berlína. Marog netuší aká brutalita vládne v koncentračných táboroch. Jej úlohou je starať sa o poštu a páliť listy väzňov. Postupne však začne pochybovať o zmysle svojej práce a rozhodne sa listy ukradnúť. Slová napísane v nich zmenia jej pohľad na celú vojnu. Jej mladé srdce očaria listy plné lásky adresované dievčaťu s rovnakým menom. Očaria ju natoľko, že sa sama stane tou druhou Margot. Margot píše ľúbostné listy neznámemu mladíkovi, ktorého sa nakoniec rozhodne vyhľadať.


Ach, ešte sa mi nestalo, aby som sa pri knihe o 2. svetovej vojne usmievala. Príbeh o mladej láske za múrmi koncentračného tábora ma chytil za srdce. Aj keď je v knihe spracovaná citlivá téma, tak sa kniha ľahko čítala. Stránky odsýpali jedna radosť,  a dej knihy sa mi živo premietal pred očami. Opisov v knihe bolo tak akurát, ani veľa ani málo na to, aby si čitateľ predstavil prostredie, v ktorom sa dej odohrával. Príbeh je písaný hlavne z pohľadu Margot, no posledné kapitoly si môžeme prečítať aj z pohľadu Dietra.

Toto nie je klasická kniha o vojne, v ktorej autor opisuje zverstvá páchané na ľuďoch. Autor sa skôr zameral na pocity postáv a ich začínajúcu lásku. Kniha je od samého začiatku plná romantických myšlienok mladého dievčaťa. Zo začiatku sa príbeh nesie v takom až naivnom duchu, a to hlavne kvôli zmýšľaniu hlavnej hrdinky. Autor týmto  poukázal na to, že nie každý v tej dobe tušil o situácii v koncentračných táboroch. Taktiež poukázal na to, že nie každý Nemec s týmto súhlasil.

Listy písané rukou väzňov boli neskutočné. Toľko lásky, nehy, bolesti a strachu vtisnutých do viet v čitateľovi rozvíri širokú škálu emócii. Takže autor ani nemusel opisovať hrôzy tábora, lebo  v listoch bolo všetko obsiahnuté.

Čo sa týka postav, tak tie boli celkom slušne spracované. Hlavne pri Margot si môžeme všimnúť charakterový prerod. Postavy na mňa pôsobili reálne a úplne som sa vžila s ich príbehom.

Posledné stránky knihy ma šokovali a rozplakali. Vo vojne najviac trpeli ľudia, ktorí si to ani nezaslúžili. Príbeh lásky z koncentračného tábora ma veľa toho naučil. Sila lásky je neskutočná a oplatí sa za ňu bojovať.

 


 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Janette Okeová - Keď príde jar

HODNOTENIE - 5 /5 ORIGINÁLNY NÁZOV - WHENCOMES THE SPRING POČET STRÁN - 320 VÄZBA - BROŽOVANÁ  ROK VYDANIA - 2021 EDÍCIA -KANADSKÝ ZÁPAD  ŠTÝL- historický, romantický, duchovný JAZYK - slovenčina VYDAVATEĽSTVO - KUMRAN PRE KOHO - pre ženy, pre kresťanov ODKAZ NA KNIHU -  Keď príde jar: kniha - Janette Okeová | Kumran.sk      Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Kumran.sk.  Dal jej svoje srdce – dokáže sa oň Elizabeth starať s takou nehou, s akou sa Wynn stará o ňu? Keď príde jar  je druhou knihou najpredávanejšej série kresťanských románov z prostredia kanadského západu od skvelej spisovateľky  Janette Okeovej . Svadba bola jej splneným snom, ale potom… Po roku učenia v jednotriednej škole v kanadskej divočine plánuje Elizabeth svadbu s Wynnom Delaneym, členom Kráľovskej severozápadnej jazdnej polície. Svoj manželský život začínajú na jeho odľahlej základni ďaleko na severe. Elizabeth sa necíti pripravená na taký osamelý život bez mnohých výdoby

Mona Kasten - Dúfať znova

  CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5 ORIGINÁLNY NÁZOV - Hope Again POČET STRÁN - 368 VÄZBA - brožovaná väzba ROK VYDANIA - 2022 VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 17+ VYDANIE - 1 ŠTÝL - romantický JAZYK - slovenčina PREKLAD - preložila Martina Šturcelová PÔVOD - Nemecko 4. DIEL SÉRIE - Znova VYDAVATEĽSTVO - YOLi PRE KOHO - young adult, new adult ODKAZ NA KNIHU -  Paperback: Dúfať znova (Mona Kasten) | bux.sk   Za knihu ďakujem BUX.sk   Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu.  Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, len

Marta Galewska-Kustra - Kubko a rečové cvičenia

  CELKOVÉ HODNOTENIE - 5* ORIGINÁLNY NÁZOV - Pucio uczy się mówić VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 3+ POČET STRÁN - 40 ROK VYDANIA - 2020 VÄZBA - leporelo JAZYK - slovenský VYDAVATEĽSTVO - Ikar VYDANIE - 1 ODKAZ NA KNIHU -   Kniha: Kubko a rečové cvičenia (Marta Galewska-Kustra) | bux.sk Za knihu ďakujem Bux.sk Kubko a rečové cvičenia je treťou knihou v poradí, ktorá sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa. Dieťa sa pomocou knihy učí tvoriť zložitejšie vety a osvojuje si princípy gramatiky. Kniha je dokonalou pomôckou nie len pre logopédov ale aj rodičov alebo pedagógov. Prvé dve strany nás oboznamujú s tým, ako s knihou pracovať a  čo si všímať pri hre s ňou. Práca s knihou je naozaj jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí čítať jednoduché texty priradené k ilustráciám a ukazovať na osoby alebo veci spomenuté v texte. Následne na spodku stránok sa nachádzajú otázky ako „Čo je to?“, „Čo robí?“ , „Akú ma farbu?“...atď.  Cieľom vlastne je, aby dieťa pomenovalo t