Preskočiť na hlavný obsah

Michael Ende - Dievčatko Momo a stratený čas

 


CELKOVÉ HODNOTENIE - 5/5

POČET STRÁN - 296

ROK VYDANIA - 2018

VÄZBA - pevná väzba

JAZYK - slovenský

VYDAVATEĽSTVO - Verbarium

VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 9+

ODKAZ NA KNIHU -  Verbarium - Dievčatko Momo a stratený čas

Za poskytnutie knihy ďakujem vydavateľstvu Verbarium.

 

Netradičná ale krásna kniha od autora Michaela Endeho, ktorá si získa srdcia nie len detských čitateľov. Dievčatko Momo sa jedného dňa zjaví v ruinách za mestečkom a nevie nič o svojich rodičoch, ani koľko má rokov. Postupne si však každého v meste získa svojou schopnosťou počúvať iných. Obyvatelia mestečka ju vyhľadávajú aby ich vypočula a deti za ňou chodia, lebo iba s ňou je hra plná fantázie a dobrodružstva. Momo mala aj dvoch priateľov, ktorý za ňou chodili každý deň Beppa Zametača a Gira Sprievodcu. Jedného dňa sa však v meste zjavili páni v sivom a presviedčali obyvateľov, aby sporili čas a vkladali ho do ich banky s tým, že neskôr im ho vrátia aj s úrokmi. V skutočnosti čím viac času ušetria, tým menej ho majú. Dievčatko Momo však sivým mužom nepodľahne a rozhodne sa čas zachrániť. Podarí sa vďaka jej odvahe vrátiť ľuďom ukradnutý čas a stratenú schopnosť ho vnímať?



Človek milujúci knihy nikdy nevyrastie z detských kníh. Detské knihy v sebe ukrývajú veľakrát hlbšie posolstvo, nad ktorým sa neraz treba zamyslieť a pochopiť ho. Autor sa zameral na čas a na jeho dôležitosť v ľudskom živote. Každá sekunda v našom živote nám je vzácna a my ju nechceme premárniť. Neuvedomujeme si však, že ten čas nám môže zmiznúť a my ho navždy stratíme. Autor poukázal aj na to, aké je dôležité pre človeka, keď ho niekto úprimne počúva.

-Chcela by si vidieť, odkiaľ prichádza čas?

-Áno, zašepkala.

Zavediem ťa tam, - povedal majster Hodinus.

- Ale na tom mieste treba mlčať. Nesmieš sa na nič spytovať a nič vravieť. Sľubuješ mi to?

Momo bez slova prikývla.



Kniha je zaujímavá už od prvej stránky. Príbeh tajomného dievčatka, ktoré sa zjaví z ničoho nič čitateľa zaujme natoľko, že potrebuje poznať jej príbeh. Štýl písania pána autora sa mi páčil. Autor zvolil jednoduchý štýl písania a skladbu viet, vďaka ktorej sa kniha bude dobre čítať aj detskému čitateľovi. Behom čítania nespoznávame len príbeh Momo ale aj ostatných obyvateľov mestečka. Autor nezabudol ani na fantáziu dieťaťa a knihu popretkával fantasy prvkami, ktoré sa mne osobne veľmi páčili. Kapitola o prvom stretnutí Momo so sivým pánom bola miestami desivá, ale autor nám v tejto scéne ukázal, aké je dôležite počúvať, čo človek rozpráva. Myšlienky, ktoré sa týkali času boli neskutočné. Tak krásne myšlienky som už dávno v žiadnej knihe nečítala. Veľakrát som sa sama nad ich významom musela pozastaviť a popremýšľať. Myslím si však, že dieťa by mohlo mať problém s ich pochopením.

Záverečná časť bola neskutočná. Autor mal všetko pekne premyslené a doprial čitateľovi úctyhodný koniec. Čítanie knihy som si nesmierne užila a určite ju budem čítať aj svojím deťom. 




Komentáre

  1. Na túto knihu si robím už dlho zálusk...prelistoavala som si ju v knižnici a je tak nádherná, tie islutrácie sú čarovné a ako tak čítam, tak aj príbeh :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha stojí za prečítanie. Toto je doslova klasika, ktorá sa ti isto bude páčiť. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Janette Okeová - Keď príde jar

HODNOTENIE - 5 /5 ORIGINÁLNY NÁZOV - WHENCOMES THE SPRING POČET STRÁN - 320 VÄZBA - BROŽOVANÁ  ROK VYDANIA - 2021 EDÍCIA -KANADSKÝ ZÁPAD  ŠTÝL- historický, romantický, duchovný JAZYK - slovenčina VYDAVATEĽSTVO - KUMRAN PRE KOHO - pre ženy, pre kresťanov ODKAZ NA KNIHU -  Keď príde jar: kniha - Janette Okeová | Kumran.sk      Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Kumran.sk.  Dal jej svoje srdce – dokáže sa oň Elizabeth starať s takou nehou, s akou sa Wynn stará o ňu? Keď príde jar  je druhou knihou najpredávanejšej série kresťanských románov z prostredia kanadského západu od skvelej spisovateľky  Janette Okeovej . Svadba bola jej splneným snom, ale potom… Po roku učenia v jednotriednej škole v kanadskej divočine plánuje Elizabeth svadbu s Wynnom Delaneym, členom Kráľovskej severozápadnej jazdnej polície. Svoj manželský život začínajú na jeho odľahlej základni ďaleko na severe. Elizabeth sa necíti pripravená na taký osamelý život bez mnohých výdoby

Mona Kasten - Dúfať znova

  CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5 ORIGINÁLNY NÁZOV - Hope Again POČET STRÁN - 368 VÄZBA - brožovaná väzba ROK VYDANIA - 2022 VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 17+ VYDANIE - 1 ŠTÝL - romantický JAZYK - slovenčina PREKLAD - preložila Martina Šturcelová PÔVOD - Nemecko 4. DIEL SÉRIE - Znova VYDAVATEĽSTVO - YOLi PRE KOHO - young adult, new adult ODKAZ NA KNIHU -  Paperback: Dúfať znova (Mona Kasten) | bux.sk   Za knihu ďakujem BUX.sk   Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu.  Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, len

Marta Galewska-Kustra - Kubko a rečové cvičenia

  CELKOVÉ HODNOTENIE - 5* ORIGINÁLNY NÁZOV - Pucio uczy się mówić VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 3+ POČET STRÁN - 40 ROK VYDANIA - 2020 VÄZBA - leporelo JAZYK - slovenský VYDAVATEĽSTVO - Ikar VYDANIE - 1 ODKAZ NA KNIHU -   Kniha: Kubko a rečové cvičenia (Marta Galewska-Kustra) | bux.sk Za knihu ďakujem Bux.sk Kubko a rečové cvičenia je treťou knihou v poradí, ktorá sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa. Dieťa sa pomocou knihy učí tvoriť zložitejšie vety a osvojuje si princípy gramatiky. Kniha je dokonalou pomôckou nie len pre logopédov ale aj rodičov alebo pedagógov. Prvé dve strany nás oboznamujú s tým, ako s knihou pracovať a  čo si všímať pri hre s ňou. Práca s knihou je naozaj jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí čítať jednoduché texty priradené k ilustráciám a ukazovať na osoby alebo veci spomenuté v texte. Následne na spodku stránok sa nachádzajú otázky ako „Čo je to?“, „Čo robí?“ , „Akú ma farbu?“...atď.  Cieľom vlastne je, aby dieťa pomenovalo t