Preskočiť na hlavný obsah

Imaginárny priateľ - Stephen Chbosky

 


CELKOVÉ HODNOTENI  4

ORIGINÁLNY NÁZOV - Imaginary Friend

POČET STRÁN - 680

ROK VYDANIA - 2020

VÄZBA - pevná väzba

JAZYK - slovenský

VYDAVATEĽSTVO – Ikar

ODKAZ NA KNIHU - https://www.bux.sk/knihy/418400-imaginarny-priatel.html

Za knihu ďakujem Bux.sk.

O autorovi

Stephen Chbosky je americký režisér, scenárista a spisovateľ. Jeho knižný debut Charlieho malé tajomstvá zožal u mladých čitateľov obrovský úspech. V roku 2012 napísal na motívy knihy aj scenár a film napokon sám režíroval. Zahrali si v ňom hviezdy ako Logan Lerman, Emma Watsonová a Ezra Miller. Rovnako režíroval aj slávny film z roku 2017 Obyčajná tvár s Juliou Robertsovou, Owenom Wilsonom a Jacobom Tremblaym. Horor Imaginárny priateľ je Chboského dlhoočakávaný druhý román. Pracoval na ňom celé roky a jeho rozsah a citový podklad nanovo definujú tento žáner.

 

Anotácia

Na šesť dní sa pod ním zľahla zem. Potom sa vynoril uprostred noci...
Slobodná matka Kate Reesová uteká z násilného vzťahu, aby si zachránila život. So synom Christopherom zakotvia v malom mestečku v Pensylvánii, ďaleko od všetkého. Spočiatku sa Mill Grove javí ako dokonalý úkryt. Jedného dňa však sedemročný Christopher zmizne. Šesť dní ho nik nevie nájsť. Napokon vyjde uprostred noci z lesa na okraji mesta bez viditeľných poranení. Tvrdí, že mu nik neublížil, no nie je schopný opísať, čo sa mu prihodilo. Spomenie len akéhosi dobrého pána, ktorý ho vyviedol na cestu a vzápätí utiekol. Christopher odvtedy počuje hlasy, trpí ukrutnými bolesťami hlavy a je posadnutý úlohou, akú môže splniť len on ? postaviť v lese do Vianoc domček na strome, inak jeho mama a všetci v meste už nikdy nebudú ako predtým.



Vojak je naša posledná šanca. Keď ho dostaneme z pomyselného sveta a vrátime do skutočného sveta, potom ju môže zastaviť. Ale ak nie, všetko je stratené. Urobím, čo môžem, aby som ti pomohol, ale zachrániť ho musíš sám. Drží ho v reťaziach v mojom dome. Choď doň cez deň. Buď absolútne ticho. Vyskúša ťa, aby zistila, či si tam. NEPREPADNI PRI SKÚŠKE. Ak ťa chytí, už ťa z pomyselného sveta nikdy nepustí.

 

Môj názor

Toto bola prvá kniha, ktorú som od pána autora čítala. Musím sa priznať, že ma očarila pútavá anotácia, ktorá sľubovala zaujímavý príbeh. Prvé stránky knihy ma veľmi bavili. Na štýl písania pána autora som si rýchlo zvykla. Kniha sa čítala rýchlo a ľahko, takže sa nemusíte báť hrúbky knihy. Prvá polovica knihy sa mi veľmi páčila. Dej ma úplne vtiahol do knihy a ja som ju nechcela prestať čítať. Chlapec, ktorý zmizol a objavil sa z ničoho nič bol pre mňa záhadou. Bavil ma aj súboj dobra so zlom. Dokonca som sa pri niektorých scénach bála a pripadali mi hrozivé, keďže išlo o malého chlapca. Druhá polovica knihy ma bavila menej. Zdalo sa mi, že dej autor zbytočne naťahuje a dopĺňa zbytočnými scénami. Postupne sa nám však odhaľujú temné tajomstvá minulosti a boj medzi dobrom a zlom sa poriadne vyostruje. V tejto časti som sa však dosť často strácala v deji. Veľakrát som sa pristihla pri tom, že nechápem, čo tým autor vlastne chcel povedať. Musela som si niektoré kapitoly čítať viackrát, čo ma len zbytočne zdržovalo. Niektoré scény nedávali zmysel ani neboli nijak objasnené.  Kniha však nebola vôbec predvídateľná, čo vnímam ako veľké plus. Dokonca sa mi páčilo, že sa autor inšpiroval náboženskou tematikou. Pomyselný svet bol zaujímavý a veľmi sa mi páčilo jeho fungovanie. Bolo zaujímavé čítať o tom, ako sa s nami dokáže zlo pohrať a zmanipulovať nás. Normálne mám pocit, že sa na jeleňou už nebudem tak pozerať ako doteraz ( :D ). Autor ešte pekne vykreslil puto matky a syna, ktoré bolo veľmi silné. 



No, čo sa týka postáv, tak nie každá z nich mi sadla. Autor charaktery postáv  nerozvíja, čo je veľká škoda. Čakala som určitý charakterový prerod, hlavne u záporných postáv ale ten nenastal. Postavy boli ploché a desivé, dokonca aj tie detské.  Každá z nich však mala temné tajomstvo.

Záver knihy bol neskutočný. Boj medzi dobrom a zlom sa mi veľmi páčil, aj keď bol dosť chaotický. Koniec knihy bol dokonca plný prekvapení a nečakaných zvratov.  Táto kniha nesadne každému, no odporúčam siahnuť po knihe a urobiť si vlastný názor.  Ja osobne neľutujem, že som si ju prečítala. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Janette Okeová - Keď príde jar

HODNOTENIE - 5 /5 ORIGINÁLNY NÁZOV - WHENCOMES THE SPRING POČET STRÁN - 320 VÄZBA - BROŽOVANÁ  ROK VYDANIA - 2021 EDÍCIA -KANADSKÝ ZÁPAD  ŠTÝL- historický, romantický, duchovný JAZYK - slovenčina VYDAVATEĽSTVO - KUMRAN PRE KOHO - pre ženy, pre kresťanov ODKAZ NA KNIHU -  Keď príde jar: kniha - Janette Okeová | Kumran.sk      Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Kumran.sk.  Dal jej svoje srdce – dokáže sa oň Elizabeth starať s takou nehou, s akou sa Wynn stará o ňu? Keď príde jar  je druhou knihou najpredávanejšej série kresťanských románov z prostredia kanadského západu od skvelej spisovateľky  Janette Okeovej . Svadba bola jej splneným snom, ale potom… Po roku učenia v jednotriednej škole v kanadskej divočine plánuje Elizabeth svadbu s Wynnom Delaneym, členom Kráľovskej severozápadnej jazdnej polície. Svoj manželský život začínajú na jeho odľahlej základni ďaleko na severe. Elizabeth sa necíti pripravená na taký osamelý život bez mnohých výdoby

Mona Kasten - Dúfať znova

  CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5 ORIGINÁLNY NÁZOV - Hope Again POČET STRÁN - 368 VÄZBA - brožovaná väzba ROK VYDANIA - 2022 VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 17+ VYDANIE - 1 ŠTÝL - romantický JAZYK - slovenčina PREKLAD - preložila Martina Šturcelová PÔVOD - Nemecko 4. DIEL SÉRIE - Znova VYDAVATEĽSTVO - YOLi PRE KOHO - young adult, new adult ODKAZ NA KNIHU -  Paperback: Dúfať znova (Mona Kasten) | bux.sk   Za knihu ďakujem BUX.sk   Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu.  Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, len

Marta Galewska-Kustra - Kubko a rečové cvičenia

  CELKOVÉ HODNOTENIE - 5* ORIGINÁLNY NÁZOV - Pucio uczy się mówić VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 3+ POČET STRÁN - 40 ROK VYDANIA - 2020 VÄZBA - leporelo JAZYK - slovenský VYDAVATEĽSTVO - Ikar VYDANIE - 1 ODKAZ NA KNIHU -   Kniha: Kubko a rečové cvičenia (Marta Galewska-Kustra) | bux.sk Za knihu ďakujem Bux.sk Kubko a rečové cvičenia je treťou knihou v poradí, ktorá sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa. Dieťa sa pomocou knihy učí tvoriť zložitejšie vety a osvojuje si princípy gramatiky. Kniha je dokonalou pomôckou nie len pre logopédov ale aj rodičov alebo pedagógov. Prvé dve strany nás oboznamujú s tým, ako s knihou pracovať a  čo si všímať pri hre s ňou. Práca s knihou je naozaj jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí čítať jednoduché texty priradené k ilustráciám a ukazovať na osoby alebo veci spomenuté v texte. Následne na spodku stránok sa nachádzajú otázky ako „Čo je to?“, „Čo robí?“ , „Akú ma farbu?“...atď.  Cieľom vlastne je, aby dieťa pomenovalo t