Preskočiť na hlavný obsah

Tomáš Najt - Budinka

 

CELKOVÉ HODNOTENIE – 5*

POČET STRÁN - 256

ROK VYDANIA - 2018

VÄZBA - pevná väzba

JAZYK - slovenský

VYDAVATEĽSTVO - Eko-konzult

ODKAZ NA KNIHU - https://www.martinus.sk/?uItem=434533

Za poskytnutie knihy s venovaním ďakujem autorovi knihy. 

O autorovi

Tomáš Najt (1985) pochádza z Kysúc, z mesta Čadca. Je ženatý a otcom rodiny. Pracuje v obchodnej sfére a v cestovnom ruchu opäť na Slovensku po rokoch strávených v zahraničí. Určitý vzťah k Slovensku, či zabudnutým lokalitám, je pozorovateľný aj v jeho tvorbe. Jeho prvá kniha Zastavený čas (2018) je sci-fi poviedkou, v ktorej nepriamo poukázal na uponáhľanú dobu. Vyšla len ako ekniha. Vzhľadom na podmienky, v ktorých sa hlavná postava ocitá, autor využíva čas na odprezentovanie niekoľkých kútov Slovenska. Druhé dielo, Budinka (2018), je celkom odlišné. Pohráva sa s myšlienkou náhleho vzniku cieľa pre temný turizmus, ale najmä poukazuje na nebezpečnú ovládateľnosť súčasnej facebookovskej generácie, či riziká masovej hystérie. Zaujímavosťou oboch kníh je, že vznikali na mobilnom telefóne, v určitom čase súčasne. Netradičný spôsob tvorby bol aj u neho dôsledkom hľadania zmysluplného využívania času počas dopravy a mnohých čakaní počas dňa. Napriek spôsobu vzniku jeho tvorby nie je prehnaným používateľom moderných technológií.

Anotácia

Internet je skvelým nástrojom na komunikáciu, no má svoje výhody a nevýhody. Nevýhodou hlavne zoznamiek je , že človek nikdy nevie, kto je na druhej strane. Veľa ľudom sa práve táto skutočnosť vypomstila a Adam je jedným z nich. Adam si dlhšiu dobu písal s dievčaťom na zoznamke. Celkom neznáme dievča ho prilákalo do Budinky, dediny pánu Bohu za chrbtom. Nakoniec sa ocitne uväznený s ďalším chlapcom v pivnici bez jedla a vody. Ich šanca na útek je nulová.  Neškodné stretnutie sa nakoniec zmení na boj o život.  



 

„Skurvená facebooková mládež!“ zašuškal čisto pre seba jeden z policajtov. Skláňal sa nad Adamom bez služobnej čiapky a vesty, len v rozopnutej košeli od horúčavy, aká na povale panovala. Akoby mu ani nevadilo, že sa zasvinil od červenej, pomaly hnednúcej farby. „Skurvená facebooková mládež!“ zopakoval vo svojej hlave Adam.

Môj názor

Nepoznám človeka, ktorý by nepoznal sociálne siete. Dnešná doba sa bez internetu nezaobíde a človek, čo nie je na internete akoby neexistoval.  Sama som aktívny užívateľ sociálnych sieti a aj ja som bola zaregistrovaná na zoznamke. Dokonca som si písala s úplne cudzími ľuďmi, čo by som teraz už nerobila. Internet je sám o sebe úžasná vec, no aj nebezpečná a práve to sa nám autor v tejto knihou snažil povedať.

Začiatok knihy ma dosť zmiatol a dokonca som si myslela, že obete sú únoscovia. Postupne sa však všetko začalo vysvetľovať. Zo začiatku sa mi kniha trocha ťažko čítala ale postupne som si na štýl písania pána autora zvykla. Dej knihy ma natoľko pohltil, že som knihu prečítala za jeden deň. Opisy v knihe boli realistické, takže si celú tu hrôzu budete môcť dokonalo predstaviť. Dej knihy sa nesie v takom napätom duchu, keďže čitateľ nikdy nevie, čo sa môže postavám stať. Aj napriek surovosti v knihe nechýbali vtipne scény, čo ja vnímam ako plus. Celkový dojem v knihe dotvárali trefné ilustrácie.



Čo sa týka postáv tak tie boli realisticky vykreslené. Autor im v podstate vdýchol život a vám sa bude zdať, že to sú reálny ľudia.  Súrodenci ma neskutočne štvali. Ich správanie bolo choré a zvrátené. Adam bol výnimočná postava. Aj napriek všetkému myslel na Petra a chcel ho zachrániť. Obaja to nemali vôbec ľahké. Doslova bojovali o svoj život. Celú dobu som dúfala, že nájdu spôsob ako im utiecť a zachrániť sa.

Záverečná scéna bola neskutočná. Strany som pretáčala s otvorenými ústami. Koniec knihy ma dokonca rozľútostil. Celkovo knihu hodnotím veľmi kladne a musím povedať, že nič lepšie som tento mesiac nečítala.

Táto kniha v sebe nesie hlbšie poslanie.  Autor spracoval aktuálnu tému, ktorou chcel poukázať na nástrahy internetu a to sa mu aj podarilo. Kniha by mala byť ako povinné čítanie pre každého užívateľa sociálnych sieti. 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Janette Okeová - Keď príde jar

HODNOTENIE - 5 /5 ORIGINÁLNY NÁZOV - WHENCOMES THE SPRING POČET STRÁN - 320 VÄZBA - BROŽOVANÁ  ROK VYDANIA - 2021 EDÍCIA -KANADSKÝ ZÁPAD  ŠTÝL- historický, romantický, duchovný JAZYK - slovenčina VYDAVATEĽSTVO - KUMRAN PRE KOHO - pre ženy, pre kresťanov ODKAZ NA KNIHU -  Keď príde jar: kniha - Janette Okeová | Kumran.sk      Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Kumran.sk.  Dal jej svoje srdce – dokáže sa oň Elizabeth starať s takou nehou, s akou sa Wynn stará o ňu? Keď príde jar  je druhou knihou najpredávanejšej série kresťanských románov z prostredia kanadského západu od skvelej spisovateľky  Janette Okeovej . Svadba bola jej splneným snom, ale potom… Po roku učenia v jednotriednej škole v kanadskej divočine plánuje Elizabeth svadbu s Wynnom Delaneym, členom Kráľovskej severozápadnej jazdnej polície. Svoj manželský život začínajú na jeho odľahlej základni ďaleko na severe. Elizabeth sa necíti pripravená na taký osamelý život bez mnohých výdoby

Mona Kasten - Dúfať znova

  CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5 ORIGINÁLNY NÁZOV - Hope Again POČET STRÁN - 368 VÄZBA - brožovaná väzba ROK VYDANIA - 2022 VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 17+ VYDANIE - 1 ŠTÝL - romantický JAZYK - slovenčina PREKLAD - preložila Martina Šturcelová PÔVOD - Nemecko 4. DIEL SÉRIE - Znova VYDAVATEĽSTVO - YOLi PRE KOHO - young adult, new adult ODKAZ NA KNIHU -  Paperback: Dúfať znova (Mona Kasten) | bux.sk   Za knihu ďakujem BUX.sk   Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu.  Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, len

Marta Galewska-Kustra - Kubko a rečové cvičenia

  CELKOVÉ HODNOTENIE - 5* ORIGINÁLNY NÁZOV - Pucio uczy się mówić VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 3+ POČET STRÁN - 40 ROK VYDANIA - 2020 VÄZBA - leporelo JAZYK - slovenský VYDAVATEĽSTVO - Ikar VYDANIE - 1 ODKAZ NA KNIHU -   Kniha: Kubko a rečové cvičenia (Marta Galewska-Kustra) | bux.sk Za knihu ďakujem Bux.sk Kubko a rečové cvičenia je treťou knihou v poradí, ktorá sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa. Dieťa sa pomocou knihy učí tvoriť zložitejšie vety a osvojuje si princípy gramatiky. Kniha je dokonalou pomôckou nie len pre logopédov ale aj rodičov alebo pedagógov. Prvé dve strany nás oboznamujú s tým, ako s knihou pracovať a  čo si všímať pri hre s ňou. Práca s knihou je naozaj jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí čítať jednoduché texty priradené k ilustráciám a ukazovať na osoby alebo veci spomenuté v texte. Následne na spodku stránok sa nachádzajú otázky ako „Čo je to?“, „Čo robí?“ , „Akú ma farbu?“...atď.  Cieľom vlastne je, aby dieťa pomenovalo t