Preskočiť na hlavný obsah

Tamera Alexanderová - Prísaha

 

CELKOVÉ HODNOTENIE – 4*

ORIGINÁLNY NÁZOV - With This Pledge

POČET STRÁN - 400

ROK VYDANIA - 2020

VÄZBA - pevná väzba

JAZYK - slovenský

VYDAVATEĽSTVO - i527.net

ODKAZ NA KNIHU - https://www.i527.net/kniha/prisaha/

Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu i527.net


O autorke

Tamera Alexanderová sa narodila 8.8.1961 v štáte Georgia v USA. Tamera Alexander patrí medzi najobľúbenejších autorov historicko-fiktívneho žánru kresťanskej literatúry, Jej knihy boli preložené do mnohých jazykov. Jej bohato kreslené postavy a provokatívne zápletky jej získali oddaných čitateľov po celom svete, rovnako ako viaceré ocenenia. Medzi tieto ocenenia patrí Cena Christy Award for Excellence v kresťanskej fikcii a taktiež patrí medzi Najlepšie inšpiratívne fikcieí vydavateľstva Weekly and Library Journal.

Anotácia

30. novembra 1864 večer sa pri Frankline v štáte Tennessee odohrá ukrutná bitka, ktorá zdecimuje konfederačnú armádu a takmer pripraví o život kapitána Rolanda Warda Jonesa, vyznamenaného mississippského ostrostrelca. Jones má na bojisku vidinu a napriek vážnym zraneniam verí, že prežije. Život bez nohy si však predstaviť nedokáže, preto prinúti Elizabeth „Lizzie“ Cloustonovú – guvernantku u McGavockovcov, majiteľov Carntonu –, aby zasiahla, ak sa chirurg rozhodne pre amputáciu. Lizzie svoje slovo dodrží. Kapitánovi tým zachráni nielen nohu, ale aj život.

Keď Lizzie v tú noc v náručí zomiera štrnásťročný chlapec, naliehavo ju prosí, aby odkázala jeho posledné slová zamýšľanému adresátovi. Okrem krstného mena o chlapcovi nič nevie a čoskoro zistí, že o ňom nie sú žiadne úradné záznamy. Ako má dodržať svoj sľub v krajine rozdelenej vojnou a nenávisťou? Odváži sa prijať ponuku kapitána Jonesa, že jej s tým pomôže? Počas svojej liečby na Carntone, ktorý sa zmení na poľnú nemocnicu, sa kapitán Jones do Lizzie zaľúbi. Tá je však zasnúbená s mužom, ktorého nemiluje.

Dvaja pomocníci priniesli kapitána Jonesa do Winderovej postele a opatrne ho zložili z nosidiel. Kapitán sa ani len nepohol, tvár stále bledá. Lizzie ho úkosom pozorovala a modlila sa, aby sa lekárova predpoveď nenaplnila a aby jesenný mesiac, ktorý kapitán Jones videl – ten istý mesiac, ktorého zlatisté svetlo sa vlievalo do miestnosti -, skutočne bol akýmsi prorockým znamením. Zatiaľ sa to však zdalo veľmi nepravdepodobné.



Môj názor

Čítala som už veľa kníh s vojnovou tematikou a každá  jedna sa mi vryla hlboko do srdca, táto kniha nie je výnimkou. Oproti iným knihám je táto výnimočná tým, že sa odohráva v roku 1864 a teda znázorňuje Americkú občiansku vojnu. Kniha popisuje, čo sa udialo večer 30. novembra 1864 na statku Carnton.

Prvé stránky knihy sa nečítajú ľahko. Autorka nás nešetrí a hneď na začiatku knihy sa ocitáme uprostred začínajúcej vojny. Priebeh vojny sa autorka snažila zachytiť reálne a bez obalu a to sa jej aj podarilo. Detailne opisuje zranenia vojakov a operácie, ktoré museli podstúpiť. Tieto stránky knihy som čítala s otvorenými ústami. Bolo mi veľmi ľúto vojakov, ktorí podľahli následkom vojny.  Štýl, ktorým autorka píše sa mi veľmi páčil. Vďaka nemu sa mi kniha čítala jedna radosť. Po historickej stránke bola kniha bravúrne spracovaná. Pani autorka si detailne naštudovala históriu a to sa odzrkadlilo aj na obsahu knihy. Mňa historická stránka knihy natoľko zaujala, že som si potom doštudovala ďalšie informácie. Autorka v knihe spracovala citlivé témy, ktoré v čitateľovi vyvolávajú množstvo emócií. Napríklad téma otroctva. Celý dej krásne dopĺňali hlbšie myšlienky o viere a nádeji.  Romantická linka bola jemná a nenásilná, čo sa k tejto téme hodilo.  City k sebe hlavné postavy začali cítiť veľmi skoro a prejavili ich dosť neskoro, čo je veľká škoda. Celý čas mi niečo pri čítaní chýbalo, mala som pocit, že sa nič nedeje a dej stagnuje.



Čo sa týka postáv tak tie boli celkom fajn. Lizzie bola veľmi príjemná postava. Dokázala by sa rozdať pre ostatných a tak nesebeckú postavu som už dlho nevidela. Jonesa som si obľúbila okamžite. Veľmi príjemná a sympatická postava. Celkovo autorka svoje postavy vykreslila reálne ako ľudské bytosti.

Veľmi som sa tešila na záverečnú časť. Ta nesklamala a autorka nám poskytla bravúrny koniec plný lásky a nádeje. Krásna a netradičná kniha, ktorú by si mal prečítať každý nadšenec vojnovej literatúry.

 

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Janette Okeová - Keď príde jar

HODNOTENIE - 5 /5 ORIGINÁLNY NÁZOV - WHENCOMES THE SPRING POČET STRÁN - 320 VÄZBA - BROŽOVANÁ  ROK VYDANIA - 2021 EDÍCIA -KANADSKÝ ZÁPAD  ŠTÝL- historický, romantický, duchovný JAZYK - slovenčina VYDAVATEĽSTVO - KUMRAN PRE KOHO - pre ženy, pre kresťanov ODKAZ NA KNIHU -  Keď príde jar: kniha - Janette Okeová | Kumran.sk      Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Kumran.sk.  Dal jej svoje srdce – dokáže sa oň Elizabeth starať s takou nehou, s akou sa Wynn stará o ňu? Keď príde jar  je druhou knihou najpredávanejšej série kresťanských románov z prostredia kanadského západu od skvelej spisovateľky  Janette Okeovej . Svadba bola jej splneným snom, ale potom… Po roku učenia v jednotriednej škole v kanadskej divočine plánuje Elizabeth svadbu s Wynnom Delaneym, členom Kráľovskej severozápadnej jazdnej polície. Svoj manželský život začínajú na jeho odľahlej základni ďaleko na severe. Elizabeth sa necíti pripravená na taký osamelý život bez mnohých výdoby

Mona Kasten - Dúfať znova

  CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5 ORIGINÁLNY NÁZOV - Hope Again POČET STRÁN - 368 VÄZBA - brožovaná väzba ROK VYDANIA - 2022 VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 17+ VYDANIE - 1 ŠTÝL - romantický JAZYK - slovenčina PREKLAD - preložila Martina Šturcelová PÔVOD - Nemecko 4. DIEL SÉRIE - Znova VYDAVATEĽSTVO - YOLi PRE KOHO - young adult, new adult ODKAZ NA KNIHU -  Paperback: Dúfať znova (Mona Kasten) | bux.sk   Za knihu ďakujem BUX.sk   Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu.  Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, len

Marta Galewska-Kustra - Kubko a rečové cvičenia

  CELKOVÉ HODNOTENIE - 5* ORIGINÁLNY NÁZOV - Pucio uczy się mówić VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 3+ POČET STRÁN - 40 ROK VYDANIA - 2020 VÄZBA - leporelo JAZYK - slovenský VYDAVATEĽSTVO - Ikar VYDANIE - 1 ODKAZ NA KNIHU -   Kniha: Kubko a rečové cvičenia (Marta Galewska-Kustra) | bux.sk Za knihu ďakujem Bux.sk Kubko a rečové cvičenia je treťou knihou v poradí, ktorá sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa. Dieťa sa pomocou knihy učí tvoriť zložitejšie vety a osvojuje si princípy gramatiky. Kniha je dokonalou pomôckou nie len pre logopédov ale aj rodičov alebo pedagógov. Prvé dve strany nás oboznamujú s tým, ako s knihou pracovať a  čo si všímať pri hre s ňou. Práca s knihou je naozaj jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí čítať jednoduché texty priradené k ilustráciám a ukazovať na osoby alebo veci spomenuté v texte. Následne na spodku stránok sa nachádzajú otázky ako „Čo je to?“, „Čo robí?“ , „Akú ma farbu?“...atď.  Cieľom vlastne je, aby dieťa pomenovalo t