Preskočiť na hlavný obsah

Jojo Moyesová - Darca hviezd

 

CELKOVÉ HODNOTENIE – 4,5

ORIGINÁLNY NÁZOV - The Giver of Stars

PREDBEŽNÝ DÁTUM VYDANIA - 2.9.2020

POČET STRÁN - 352

JAZYK - slovenský

VYDAVATEĽSTVO - Ikar

VÄZBA - pevná väzba

ODKAZ NA KNIHU - https://www.bux.sk/knihy/549519-darca-hviezd.html

Za poskytnutie knihy ešte pred jej vydaním ďakujem Bux.sk.

O autorke

Jojo Moyesová (1969) je britská spisovateľka. Narodila sa v Londýne, na tamojšej univerzite Royal Holloway vyštudovala žurnalistiku a potom desať rokov pracovala pre britský denník The Independent. Istý čas strávila v Hongkongu ako dopisovateľka novín Sunday Morning Post. V roku 2002 jej vyšiel prvý román Sheltering Rain a od tých čias sa živí ako spisovateľka na voľnej nohe. Je autorkou vyše desiatky románov, jej doménou sú predovšetkým romantické príbehy, ktoré sa však vyhýbajú klasickým žánrovým klišé a ukrývajú vážnejší podtext. Každý nový titul sa umiestňuje na popredných miestach európskych i amerických rebríčkov bestsellerov. Jej diela preložili do jedenástich jazykov. Je jednou z mála autoriek, ktoré dva razy získali za svoje knihy ocenenie Romantický román roka. Spisovateľka žije s manželom, novinárom Charlesom Arthurom, a ich troma deťmi na farme v grófstve Essex. Je veľkou milovníčkou koní a vášnivou jazdkyňou.

Vo vydavateľstve Ikar od Jojo Moyesovej vyšlo:
Stále som to ja (2018)
Zakázané ovocie (2018)
Predtým ako som ťa poznala - filmová obálka(2016)
Čo bolo potom (2016)
Predtým ako som ťa poznala (filmová obálka) (2016)
Jeden plus jeden (2015)
Strieborný záliv (2015)
Dievča, ktoré si tu zanechal (2015)
Predtým ako som ťa poznala (2013)
Posledný list od milenca (2013, 2015)

Anotácia

Angličanka Alica to doma nemá ľahké, cíti sa nepochopene a menejcenne. Keď spoznáva mladého a krásneho Bennetta Van Cleva , beznádejne sa zamiluje. Po svadbe odchádza do Ameriky a myslí si, že ju tam čaká vzrušujúci život. No všetko je úplne inak.  Nakoniec sa ocitá v malom mestečku Baileyvill, ktoré je pre ňu sklamaním. Obyvatelia si ju premeriavajú od hlavy až po päty a neberú ju vážne. Preto keď začne v meste fungovať konská knižnica neváha ani sekundu a dobrovoľne sa prihlási.  Konskú knižnicu tvorí skupinka mladých žien pod vedením Margery O’Harovej. Táto skupina ma za úlohu na koňoch  roznášať knihy a časopisy chudobným občanom. Alici sa táto práca nesmierne páči a konečne nachádza slobodu. Lenže Alicinmu svokrovi sa to nepáči. Začína vytvárať dusno nie len v ich domácnosti ale aj v Alicinom manželstve. Alica sa však knižnice nechce vzdať a tak svokor postupne poštve celé mesto proti ním. Dokážu ochrániť knižnicu pred rozzúreným mestom?


Blížila sa k prízemnej budove pod košatým stromom, víriac čizmami prach, a keď sa dostala bližšie, zatienila si oči a zadívala sa na čerstvo namaľovaný nápis Konská knižnica WPA. 

Môj názor

Toto bola prvá kniha, ktorú som od pani autorky čítala. Jej tvorbu poznám len vďaka filmu Predtým ako som ťa poznala (tento film úplne zbožňujem). Preto ma veľmi potešilo, že som dostala možnosť prečítať si túto knihu.

Prvé stránky sa mi čítali ťažko. Trvalo mi celkom dosť strán, kým som sa do knihy začítala. No cítila som, že táto kniha bude výnimočná a tak som v čítaní pokračovala.  Čo sa týka štýlu písania pani autorky tak ten je famózny. Očarí vás už prvými vetami a vy si ho zamilujete. Dialógy boli perfektne prispôsobené na dobu, v ktorej sa kniha odohrávala. Autorka opismi nešetrila, takže si v pohode predstavíte miesta v ktorých sa dej odohráva. Akcie bolo v tejto knihe pomenej, takže čakajte len pár akčných scén. Romantických liniek bolo v knihe viac.  Romantická linka Alice bola celkom predvídateľná, ale to mi nejak výrazne nevadilo. Margeryn vzťah ma nesmierne bavil, úž len tým, že bol na tú dobu nevšedný.  Kniha však  nie je len o láske. Poukazuje na silu priateľstva, ktoré je vzácne.


Téma knihy poteší všetky knihomoľky. Konská knižnica dokonca naozaj fungovala. Tento program bol uvedený do praxe v roku 1935 a ukončený v roku 1943. V tomto období konská knižnica prinášala knihy do viac než stotisíc domácnosti. Autorka sa však nevenuje len tejto téme. Dotkla sa tém ako podceňovanie žien ich rola v spoločnosti, rasizmus, chudoba.

Teraz sa poďme lepšie pozrieť na postavy. Ústrednými postavami v knihe sú Alica a Margery. Autorka vytvorila silné charaktery ženských postáv, ktoré boli na tú dobu odsudzované. Obe ženy postupne v knihe spoznávame. Dozvedáme sa o ich minulosti, ktorá nebola vždy ľahká. Autorka obe ženy vykreslila reálne, takže si ich zamilujete. Vedľajšie postavy boli takisto dobre vykreslené.

Zbožňujem knihy, ktoré vo mne vyvolávajú všetky možné emócie a táto kniha patrí k nim. Ak si túžite prečítať príbeh plný kníh, lásky a priateľstva, tak rozhodne siahnite po tejto knihe.

 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Janette Okeová - Keď príde jar

HODNOTENIE - 5 /5 ORIGINÁLNY NÁZOV - WHENCOMES THE SPRING POČET STRÁN - 320 VÄZBA - BROŽOVANÁ  ROK VYDANIA - 2021 EDÍCIA -KANADSKÝ ZÁPAD  ŠTÝL- historický, romantický, duchovný JAZYK - slovenčina VYDAVATEĽSTVO - KUMRAN PRE KOHO - pre ženy, pre kresťanov ODKAZ NA KNIHU -  Keď príde jar: kniha - Janette Okeová | Kumran.sk      Za poskytnutie knihy na recenziu ďakujem vydavateľstvu Kumran.sk.  Dal jej svoje srdce – dokáže sa oň Elizabeth starať s takou nehou, s akou sa Wynn stará o ňu? Keď príde jar  je druhou knihou najpredávanejšej série kresťanských románov z prostredia kanadského západu od skvelej spisovateľky  Janette Okeovej . Svadba bola jej splneným snom, ale potom… Po roku učenia v jednotriednej škole v kanadskej divočine plánuje Elizabeth svadbu s Wynnom Delaneym, členom Kráľovskej severozápadnej jazdnej polície. Svoj manželský život začínajú na jeho odľahlej základni ďaleko na severe. Elizabeth sa necíti pripravená na taký osamelý život bez mnohých výdoby

Mona Kasten - Dúfať znova

  CELKOVÉ HODNOTENIE – 5/5 ORIGINÁLNY NÁZOV - Hope Again POČET STRÁN - 368 VÄZBA - brožovaná väzba ROK VYDANIA - 2022 VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 17+ VYDANIE - 1 ŠTÝL - romantický JAZYK - slovenčina PREKLAD - preložila Martina Šturcelová PÔVOD - Nemecko 4. DIEL SÉRIE - Znova VYDAVATEĽSTVO - YOLi PRE KOHO - young adult, new adult ODKAZ NA KNIHU -  Paperback: Dúfať znova (Mona Kasten) | bux.sk   Za knihu ďakujem BUX.sk   Everly Pennová neverila na lásku. Celé roky sa prizerala, ako jej mama trpí v násilnom vzťahu.  Zážitky z detstva ju natoľko traumatizovali, že si mužov nepripúšťala k telu. Nechcela sa zamilovať. A už vôbec nie do svojho vyučujúceho. Ibaže Nolan Gates je šarmantný, inteligentný, sexi a iba pri ňom dokáže byť Everly sama sebou. Len jemu dokáže otvorene povedať, že netuší, čo chce od života a že študuje len preto, aby bola mama šťastná. Čím bližšie ho spoznáva, tým viac ju to k nemu ťahá. Najradšej by prekročila pomyselnú hranicu medzi nimi, len

Marta Galewska-Kustra - Kubko a rečové cvičenia

  CELKOVÉ HODNOTENIE - 5* ORIGINÁLNY NÁZOV - Pucio uczy się mówić VEKOVÉ ODPORÚČANIE - 3+ POČET STRÁN - 40 ROK VYDANIA - 2020 VÄZBA - leporelo JAZYK - slovenský VYDAVATEĽSTVO - Ikar VYDANIE - 1 ODKAZ NA KNIHU -   Kniha: Kubko a rečové cvičenia (Marta Galewska-Kustra) | bux.sk Za knihu ďakujem Bux.sk Kubko a rečové cvičenia je treťou knihou v poradí, ktorá sa zameriava na rozširovanie slovnej zásoby dieťaťa. Dieťa sa pomocou knihy učí tvoriť zložitejšie vety a osvojuje si princípy gramatiky. Kniha je dokonalou pomôckou nie len pre logopédov ale aj rodičov alebo pedagógov. Prvé dve strany nás oboznamujú s tým, ako s knihou pracovať a  čo si všímať pri hre s ňou. Práca s knihou je naozaj jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Stačí čítať jednoduché texty priradené k ilustráciám a ukazovať na osoby alebo veci spomenuté v texte. Následne na spodku stránok sa nachádzajú otázky ako „Čo je to?“, „Čo robí?“ , „Akú ma farbu?“...atď.  Cieľom vlastne je, aby dieťa pomenovalo t